Fell in a Hole

Fell in a Hole

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Τι εστί «SKAM»; | SPOILERS


Η νορβηγική σειρά-φαινόμενο, που έχει fans παγκοσμίως. 
Το SKAM είναι μια νεανική σειρά με διαφορετικό κεντρικό ήρωα κάθε σεζόν. Ο κάθε χαρακτήρας που είναι κεντρικός μας αφηγείται την ιστορία του και βλέπουμε την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια του. Θίγει πολλά ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η θρησκεία, η σεξουαλικότητα, οι διαπροσωπικές σχέσεις γενικότερα. Είναι δύσκολο να μη σε επηρεάσει μια τέτοια καλογραμμένη σειρά, με χαρακτήρες βγαλμένους από την καθημερινή ζωή. Το κακό παιδί που αλλάζει για τον έρωτα, ο ομοφυλόφιλος, ο διπολικό,η θρησκευόμενη. Επιλέγω να αναλύσω τους τρεις κεντρικούς ήρωες που είχαμε στις τρεις πρώτες σεζόν αντίστοιχα, την Eva, την Noora και τον Isak, γιατί οι χαρακτήρες είναι πολλοί και δε θέλω να μακρηγορήσω.

Σεζόν 1 - Eva

Όταν ξεκίνησα την σειρά, είδα στην Eva...εμένα. Ότι και να σας πω είναι λίγο για το πόσο ίδιες καταστάσεις περάσαμε. Ειδικά το κομμάτι του εθισμού του συντρόφου της στα ναρκωτικά το βίωσα κι εγώ απλά με χειρότερο τρόπο. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν την ήθελα ποτέ με τον Jonas. Μου θύμιζε την ιστορία μου και δεν μπορούσα να τον δω σαν κατάλληλο σύντροφο για εκείνη. Ακόμα και ο P.Chris μου αρέσει περισσότερο για εκείνη, και δεν τον λες και παιδί για σχέση. Απλά δεν την θέλω με τον Jonas. Σε γενικά γραμμές πάντως ήταν μια πολύ ωραία εισαγωγική σεζόν.



Σεζόν 2 - Noora

Η αγαπημένη μου σεζόν μέχρι τώρα. Η Noora για μένα είναι κάτι σαν "πρότυπο γυναίκας". Όχι εμφανισιακά μόνο, φυσικά. Αλλά ο χαρακτήρας της. Είναι τσαμπουκαλού, υποστηρίζει τις γυναίκες και αν κάποιος πληγώσει τις φίλες της, έχει πεθάνει. Παράλληλα, όταν ερωτεύεται παθιάζεται, είναι πιστή και ο σύντροφός της είναι σημαντικός για εκείνη. Με το William νομίζω ήταν ο τέλειος συνδυασμός ετερώνυμων. Το bad boy και το good girl που έρχεται να συμπληρώσει ο ένας τον άλλον. Ήταν τόσο out of character το στόρι που παρουσίασαν στην τρίτη σεζόν για τον William. Δεν γίνεται ο ίδιος που στην δεύτερη σεζόν τα παράτησε όλα για εκείνη, να παράτησε εκείνη για τα "όλα". Δεν στέκει.



Σεζόν 3 - Isak

Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ο Isak δεν μπορώ να πω ότι ανήκει στους κορυφαίους αγαπημένους μου χαρακτήρες. Όταν η Eva τον εμπιστεύτηκε, εκείνος την πρόδωσε. Αλλά από την άλλη τον καταλαβαίνω, ήταν πάντα καταπιεσμένος, είχε επιλέξει να κρύψει την αλήθεια για την σεξουαλική του ταυτότητα, οπότε ίσως όλο αυτό δεν έβγαζε το καλύτερο κομμάτι του εαυτού του. Ευτυχώς όλα αυτά άλλαξαν όταν γνώρισε τον Even. Μια περίπλοκη σχέση και δε μιλάω για το γεγονός ότι απαρτίζεται από δύο αγόρια. Η διπολικότητα του Even ήταν ένας λόγος να προκληθούν αναταραχές. Τελικά, λύθηκαν όλα και όπως φαίνεται το ζευγάρι θα είναι μαζί στην επόμενη σεζόν. Βέβαια θα ήθελα ο Isak να αρχίσει να λέει περισσότερα "Ευχαριστώ" και "Συγνώμη". Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι οι γύρω μας αντιλαμβάνονται την ευγνωμοσύνη μας και την μετάνοιά μας αν δεν τους το πούμε.


Η σειρά έχει πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες, κυρίως από τις γυναίκες, όπως η Sana που θεωρώ ότι πρέπει να είναι κεντρική στην τέταρτη σεζόν. Γενικά πάντως είναι ένα εξαιρετικό και καλογραμμένο teen drama.